02-04-08

Yosemite Park


Het  Yosemite Park

 

Dit is een van de mooiste parken van de wereld waar men alles kan vinden wat de natuur in haar mars heeft. Je vind er gletsjers, ruisende watervallen, granieten ravijnwanden in de meeste uiteenlopende vormen, verschillende soorten vegetatie die tot de verbeelding spreken zoals pijnboombossen, immense eiken- en dennenbossen tot de groteske sequoias. De fauna is er ook uniek met zijn verschillende soorten vogels en zoogdieren.

Het park heeft een oppervlakte van 3081 km² en ligt in de Sierra Nevada en is het drukst bezochte park van de USA.

Het is ontstaan in 1890 door toedoen van “de vader van de Amerikaanse milieubewegingen”,

John Muire, een Schotse emigrant.

Je kunt het park verkennen met je auto of te voet langs de erkende padden. Ook kun je er gebruik maken van de pendelbussen in sommige sectoren van het park.

Zoals eerder vermeld zijn de sequoias de meest imposante zaken die er te zien zijn in het park.

Dit zijn immense bomen die over de 100 meter hoog worden en de eerbiedwaardige leeftijd krijgen van wel 2000 jaar oud met uitschieter de Grizzly Giant die de leeftijd van 2700 jaar al bereikt heeft. Deze is nog steeds vruchtbaar en vertoont nog niet de minste tekenen van aftakeling. Nog een ander boom verwierf wereldfaam: de Wawona Tunnel Tree. In 1881 werd in zijn bast een tunnel uitgehakt waardoor 88 jaar lang met rijtuigen kon worden doorgereden. Helaas werd de boom door drassige grond en felle stormen in februari 1969 geveld. Ze is nog steeds te bewonderen want hij ligt er nog bij zoals ze gevallen is.

Het Yosemite Valley is een “Incomparable Valley”(onvergelijkbaar dal) van zo’n 18km² groot en is een voorbeeld van een door gletsjers uitgeschraapt canyon. Overal storten er zich watervallen naar beneden en zijn er unieke vergezichten te zien zoals de”Half Dome”. In het dal zijn de struiken, grasvelden en dennebossen de baas. In de zomermaanden(april tot september) kan de temperatuur oplopen tot 38°C en de nachten zijn er dan koel. In de winter is het er tussen de 4 en 10°C.

450px-HalfDomePanorama

Panoramafoto van the Half Dome

halfdome1

seq1

sequoia3


 

23:13 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.