23-01-08

Ons eerste handig weetje! TAX FREE SHOPPEN

Zoals ik gezegd heb, zullen we via deze blog enkele handige weetjes te grabbel gooien voor jullie. Zo kunnen jullie het maximum uit jullie reis halen.

Het eerste weetje is:

TAXFREE SHOPPEN!

1902362210_1999998175_dollar

We gaan dus de EU verlaten om naar de US te gaan en langs daar gaan we natuurlijk dingen kopen die we hier niet vinden. En zelfs dat niet! Er zijn zaken die we hier kennen maar langs daar stukken goedkoper zijn zoals klein elektro, parfum, pafkes en zoverder. En niet enkel omdat de US-dollar zo goedkoop staat, nee ze zijn daarwerkelijk ook goedkoper! Profiteer er van, MAAR met mate, nietwaar! En dan is er nog taxfree shoppen. Mogelijk heden te over! Via een interview van de radio 2 mensen hoop ik jullie al een beetje op weg te helpen hoe de zaken in zijn werk gaan. Hun ervaring:

 

Jeroen Kila is regisseur bij Vlaanderen Vakantieland. Reizen en vliegen zijn inherent aan zijn stiel. En hij kan het niet laten om parfum of sigaretten voor een zachter prijsje te importen. “Om dat te kunnen moet je terugkomen vanuit een land buiten de EU”, weet Jeroen.

Luc vervolledigt het verhaal van Jeroen. Enkele jaren geleden was Luc in Canada. Hij kocht er kleren. De bonnetjes hield hij bij. Op de luchthaven in Canada kreeg hij documenten om de BTW naderhand terug te krijgen. Terug in België stuurde hij de documenten met de bonnetjes terug op naar de bevoegde instantie in Canada? Enkele weken later werd een bedrag ter waarde van de BTW teruggestort op zijn rekening. Een omslachtige procedure, maar ze werkt wel.

Luc’s ervaring leert dat het ook gemakkelijker kan. In het Japanse Osaka kocht hij dit jaar een Ipod. Op vertoon van zijn paspoort werd de BTW in een winkel buiten de luchthaven meteen van de prijs afgehouden. Het aankoopbewijs werd in zijn paspoort geniet. Later haalde de douane het document gewoon terug uit zijn paspoort.

Het loont dus zeker de moeite om uit te pluizen of je financieel voordeel uit je reisbestemming. Houd wel rekening met twee beperkingen: taxfree shoppen kan enkel in landen buiten de Europese Unie en voor een bedrag van maximum 175 euro. Overschrijd je dat bedrag, dan moet je wel belastingen betalen. 


Nu staat er een verandering op stapel en die is als volgt:

De dollar staat zeer gunstig, maar grootschalig goedkoop shoppen is er dit jaar nog niet bij. De grens van de belastingvrije invoer blijft tot 1 december van dit jaar namelijk op €175 staan.

Pas vanaf 1 december 2008 wordt het plafond voor belastingvrije invoer verhoogd naar € 430 voor passagiers in vliegtuigen en schepen.

Wie de EU over land binnenkomt, mag vanaf 1 december 300 euro belastingvrij invoeren. De EU-ministers van Financiën hadden in november 2006 hierover al een akkoord bereikt, maar de invoering liet op zich wachten.

Heb je meer dan €175 aan spullen bij je, dan moet je betalen. Stel dat je vier spijkerbroeken bij je hebt van €50 per stuk, dan vallen er drie onder de vrijstelling. Over de vierde moet je belasting betalen. Als je samen reist, en je hebt één laptop van €300 gekocht, dan mag je de waarde niet samen delen. Het is één laptop, die is van één persoon, en dus zit je te hoog.

Alles wat boven de €175 uitkomt, moet je aangeven bij de douane. Invoerrechten zijn vaak 3,5%. BTW is meestal 19%. Geef je het niet aan, en de douane vindt het in je bagage, dan ben je meer kwijt. Dat maakt de laptop en spijkerbroeken toch weer duur en weg is je voordeel van de lage dollar.

Hopelijk zijn jullie al wat slimmer geworden!

tot gauw!

Pascal

20:57 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19-01-08

We zijn alweer een weekje dichterbij ons doel! San Jose.

Hallo,

Deze week is het nog redelijk rustig geweest in San Jose. Ze hebben wel donderdag een mooi brandje gehad. Het is toch steeds weer een indrukwekkend vertoon van onze amerikaanse collega's,nietwaar?. Bijkomend hebben ze daar een korpsfotograaf die indrukwekkende foto's kan maken die stuk voor stuk een eigen verhaal vertellen, zo mooi zijn die! Die fotograaf is Craig Allyn Rose en die heeft ook een eigen site. Daar staan verbluffende foto's op die zeker eens de moeite waard zijn om te bekijken. We hebben al inmiddels contact gehad met de persoon in kwestie en die heeft zelf al voorgesteld om ons komend bezoek daar al te in te kaderen op zijn manier. We kijken er al naar uit! 

Hier zijn enkele foto's die je daar kan vinden. klik op de eerste foto om door gelinkt te worden naar Craigs site.

IMG_6389_thumb

 

IMG_6536_THUMBIMG_6685_thumbIMG_6528_thumb

IMG_6753_thumb           IMG_6555_thumb     IMG_6337_thumb


Respect for our Brothers!

 

Grtz

Pascal

 

 

21:39 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-01-08

Storm teistert California!


Vorig week-end werd Californië geteisterd door een hevige winterstorm. Na alle ellende van de bosbranden van afgelopen oktober/november die ze te verwerken kregen, was dit een nieuwe klap voor de bevolking aldaar. Er werden windsnelheden gemeten van 150km/h en meer.Overal in de staat hadden ze af te rekenen met overstromingen en modderstromen die echt alles opslokten. Evacuatie en werversperringen waren daar aan de orde van de dag. 

080107-storm-hmed-2a_h2

klik op de foto en bekijk de slideshow!

 

 

 

 

 

 

 

 

De Sierra Nevada kreeg pakken sneeuw te verwerken van wel 3 meter hoog in 2 dagen tijd. Vooral de streek van San Fransisco en Sillicon valley kreeg ervan (das heel dicht bij San Jose). Daar maakten echte hoosbuien en felle wind dat er een grote stroompanne was die meer dan 600.000 huishouden zonder stroom zette. Tot op vandaag is er nog steeds een crisis in de stroomleveringssector aldaar. De stroomleveranciers kunnen nog steeds niet garanderen dat iedereen daar binnen de korste keren terug normaal stroom zal krijgen.

Jawadde, ze krijgen er daar goe van langs nietwaar! Ik maak me sterk dat het deze keer een zeer uitzonderlijke trip zal zijn waar we veel zullen zien. De Californische beer zal zeer waarschijnlijk nog zijn wonden likken op dat moment en het zal een "once-in a-liftime opportunity"zijn om eens te zien hoe onze collega's langs daar te werk gaan om alles weer op het spoor te krijgen. Niks anders dan lof voor hen!

IMG_1279

IMG_1635

18:55 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-01-08

Beste Wensen voor 2008 vanwege FireObservers!

Beste Collega's,

 

Het is een eindje stil geweest op de blog door allerlei omstandigheden, maar daar gaan we vanaf vandaag iets aan doen. Een nieuw jaar met een nieuwe lei zogezegd. We gaan vanaf nu de blog toch zeker wekelijks proberen aan te vullen met nuttige info om dan van zodra we dichter bij de vertrekdatum komen de frequentie op te drijven kwestie het up- to -date te houden van de blog.

 cragmont_overhauling

Klik op de foto hierboven om de site "San Jose Fire Fighters Local 230" te bereiken. Mooie en zeer informatieve site over SJFD!

 

Via deze weg willen wij, het bestuur van FireObeservers, aan alle leden en hun familie een vreugdevol 2008 toewensen! En vooral aan de mensen die deelnemen aan deze stage. Het begint voor ons stillekes in te korten want mei zal nu zeer snel op onze stoep staan. Local 230,here we come!

Engine%2018

We vinden het dan ook raadzaam om af en toe eens te kijken op de blog om praktische problemen te voorkomen, bv. Is je paspoort nog ok enz... Hou ook af en toe een de site van San Jose Fire Fighters Local 230 in het oog!

 

tot blogs!

Pascal

 

21:43 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |