23-01-08

Ons eerste handig weetje! TAX FREE SHOPPEN

Zoals ik gezegd heb, zullen we via deze blog enkele handige weetjes te grabbel gooien voor jullie. Zo kunnen jullie het maximum uit jullie reis halen.

Het eerste weetje is:

TAXFREE SHOPPEN!

1902362210_1999998175_dollar

We gaan dus de EU verlaten om naar de US te gaan en langs daar gaan we natuurlijk dingen kopen die we hier niet vinden. En zelfs dat niet! Er zijn zaken die we hier kennen maar langs daar stukken goedkoper zijn zoals klein elektro, parfum, pafkes en zoverder. En niet enkel omdat de US-dollar zo goedkoop staat, nee ze zijn daarwerkelijk ook goedkoper! Profiteer er van, MAAR met mate, nietwaar! En dan is er nog taxfree shoppen. Mogelijk heden te over! Via een interview van de radio 2 mensen hoop ik jullie al een beetje op weg te helpen hoe de zaken in zijn werk gaan. Hun ervaring:

 

Jeroen Kila is regisseur bij Vlaanderen Vakantieland. Reizen en vliegen zijn inherent aan zijn stiel. En hij kan het niet laten om parfum of sigaretten voor een zachter prijsje te importen. “Om dat te kunnen moet je terugkomen vanuit een land buiten de EU”, weet Jeroen.

Luc vervolledigt het verhaal van Jeroen. Enkele jaren geleden was Luc in Canada. Hij kocht er kleren. De bonnetjes hield hij bij. Op de luchthaven in Canada kreeg hij documenten om de BTW naderhand terug te krijgen. Terug in België stuurde hij de documenten met de bonnetjes terug op naar de bevoegde instantie in Canada? Enkele weken later werd een bedrag ter waarde van de BTW teruggestort op zijn rekening. Een omslachtige procedure, maar ze werkt wel.

Luc’s ervaring leert dat het ook gemakkelijker kan. In het Japanse Osaka kocht hij dit jaar een Ipod. Op vertoon van zijn paspoort werd de BTW in een winkel buiten de luchthaven meteen van de prijs afgehouden. Het aankoopbewijs werd in zijn paspoort geniet. Later haalde de douane het document gewoon terug uit zijn paspoort.

Het loont dus zeker de moeite om uit te pluizen of je financieel voordeel uit je reisbestemming. Houd wel rekening met twee beperkingen: taxfree shoppen kan enkel in landen buiten de Europese Unie en voor een bedrag van maximum 175 euro. Overschrijd je dat bedrag, dan moet je wel belastingen betalen. 


Nu staat er een verandering op stapel en die is als volgt:

De dollar staat zeer gunstig, maar grootschalig goedkoop shoppen is er dit jaar nog niet bij. De grens van de belastingvrije invoer blijft tot 1 december van dit jaar namelijk op €175 staan.

Pas vanaf 1 december 2008 wordt het plafond voor belastingvrije invoer verhoogd naar € 430 voor passagiers in vliegtuigen en schepen.

Wie de EU over land binnenkomt, mag vanaf 1 december 300 euro belastingvrij invoeren. De EU-ministers van Financiën hadden in november 2006 hierover al een akkoord bereikt, maar de invoering liet op zich wachten.

Heb je meer dan €175 aan spullen bij je, dan moet je betalen. Stel dat je vier spijkerbroeken bij je hebt van €50 per stuk, dan vallen er drie onder de vrijstelling. Over de vierde moet je belasting betalen. Als je samen reist, en je hebt één laptop van €300 gekocht, dan mag je de waarde niet samen delen. Het is één laptop, die is van één persoon, en dus zit je te hoog.

Alles wat boven de €175 uitkomt, moet je aangeven bij de douane. Invoerrechten zijn vaak 3,5%. BTW is meestal 19%. Geef je het niet aan, en de douane vindt het in je bagage, dan ben je meer kwijt. Dat maakt de laptop en spijkerbroeken toch weer duur en weg is je voordeel van de lage dollar.

Hopelijk zijn jullie al wat slimmer geworden!

tot gauw!

Pascal

20:57 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.