02-08-07

Wat info over San José.

San José (Californië)

Sj_city_seal

 

San José is een stad aan de Westkust van de Verenigde Staten, in de staat Californië. Samen met de steden San Francisco en Oakland vormt het het grootstedelijke gebied San Francisco Bay Area. Het is met 904.522 inwoners (2005) de grootste kern van de regio en de derde stad van de staat Californië, na Los Angeles en San Diego.

Officieel heet de stad The City of San Jose, zonder accent op de laatste e, maar voor dagelijks gebruik wordt sedert 1979 de naam San José met accent aanbevolen. Dat is voor een Spaanstalige naam ook correct. In de praktijk wordt het accent veelal weggelaten, wat begrijpelijk is aangezien de Engelse taal vrijwel geen accenten kent.

Eind jaren tachtig groeide het in omvang San Francisco voorbij dat in zijn groei beperkt wordt door de ligging op een landtong. San José is gesitueerd aan de zuidpunt van de San Francisco Bay (Baai van San Francisco) en aan de rand van de Silicon Valley.

De stad is in 1777 gesticht als een boerengemeenschap in de toenmalige Spaanse kolonie Nuevo California. Vanaf 1850 is het een tijd lang de hoofdstad geweest van de staat Californië. Lange tijd heeft San José gefungeerd als het agrarische centrum van de regio. Momenteel noemt de stad zich Capital of Silicon Valley (de hoofdstad van Silicon Valley) en dient voor een deel als slaapstad voor de omvangrijke computer- en chipindustrie die daar gevestigd is.

De grootste universiteit van de stad is de San José State University. Deze universiteit heeft ongeveer 30.000 studenten, waarvan wordt beweerd dat een groot deel in Silicon Valley werkt. De oorspronkelijke campus ligt in het centrum van San José. De stad heeft Jekaterinenburg (oblast Sverdlovsk, Russische Federatie) als partnerstad.

Demografie

Van de bevolking is 8,3 % ouder dan 65 jaar en bestaat voor 18,4 % uit eenpersoonshuishoudens. De werkloosheid bedraagt 2,3 % (cijfers volkstelling 2000).

Ongeveer 30,2 % van de bevolking van San José bestaat uit hispanics en latino's, 3,5 % is van Afrikaanse oorsprong en 26,9 % van Aziatische oorsprong.

Het aantal inwoners steeg van 783.324 in 1990 naar 894.943 in 2000.

Klimaat

In januari is de gemiddelde temperatuur 9,7 °C, in juli is dat 20,8 °C. Jaarlijks valt er gemiddeld 366,3 mm neerslag (gegevens op basis van de meetperiode 1961-1990).

250px-Map_of_USA_highlighting_California

 

280px-San_jose_california_1875

21:11 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

 

Zo! Een beetje praktische info over de staat Californië waar we medio mei 2008 naartoe gaan met de Fire Observers!

Hoofdstad
Grootste stad
Afkorting
Oppervlakte
Bevolking
Bijnaam
Staat sinds
Staat rang
Sacramento
Los Angeles
CA
411.049 km2
33,8 miljoen (census 2000)
Golden State
1850
31

 

Geschiedenis van de staat

De eerste bewoners van Californië waren de Indianen, m.n. de Na-Dené, Hokan, Penutian en Aztec-Tanoan. Het gebied kreeg weinig aandacht tot 1769, toen er een Franciscaanse missie geopend werd, gevolgd door nog eens 20 in de daarop volgende jaren. Vanaf 1821 behoorde het gebied bij het in dat jaar onafhankelijk geworden Mexico.

De eerste groepen Amerikanen arriveerden pas in 1841 in Californië. Al in 1846 kwamen ze in opstand tegen de Mexicanen en richtten ze een onafhankelijke republiek op; iets dat tot vandaag de dag op de vlag van Californië te zien is. In datzelfde jaar brak de Mexicaanse Oorlog uit, en toen die in 1848 afgelopen was stond Mexico het hele gebied af aan de VS.

In 1848 werd er goud gevonden in Californië, wat in 1849 tot de Gold Rush leidde. Er kwamen zoveel mensen naar het gebied dat Californië al in 1850 voldoende inwoners had om officieel een Amerikaanse staat te worden. Die inwoners waren meestal per huifkar over het hele continent gegaan, wat niet altijd ongevaarlijk was.

Aan het begin van de jaren 1860 werd met de bouw van de transcontinentale treinverbinding begonnen. Deze was in 1869 gereed, zodat mensen vanaf toen per trein zonder overstap naar Californië konden reizen. Dit leidde tot een versnelde groei van de staat van 560.000 mensen in 1870 tot bijna anderhalf miljoen mensen in 1900.

In 1906 vond de Great Earthquake, de Grote Aardbeving, plaats in San Francisco, waardoor meer dan 3.000 mensen stierven en ruim 300.000 mensen dakloos werden. Ondanks deze ramp bouwde men de stad weer snel op en Californië bleef maar doorgroeien. Deze groei werd versneld na 1929, toen duizenden mensen uit de Dust Bowl (centrale staten van de Verenigde Staten, waar door teveel landbouw en erosie enorme hoeveelheden land letterlijk waren weggevlogen) naar Californië kwamen op zoek naar werk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het aantal fabrieken dat oorlogsmaterieel fabriceerde steeds groter en er was voldoende werk. Vanaf de jaren '50 en '60 kwamen er naast fabrieksarbeiders ook steeds meer academici naar de staat, wat op den duur de groei van de suburbs (voorsteden) deed toenemen. Er was ook een zuidwaartse trend waarneembaar: niet alleen de nieuwe bewoners maar ook vele bedrijven verhuisden van San Francisco naar zuidelijker gelegen steden zoals Los Angeles en San Diego.

Tussen 1941 en 1962 was het bevolkingsaantal van Californië geëxplodeerd van 9 miljoen naar 22 miljoen, een groei die ook daarna doorzette. Tegen de jaren '80 was Californië de staat met de meeste inwoners in de VS; alleen de recessie van eind jaren '80 kon die groei enigszins beperken, net als een aantal grote rampen, zoals overstromingen, aardbevingen en droogten.

Route 66 in Californië


 

Toch bleef Californië grote aantrekkingskracht op vele mensen uitoefenen, en de census van 2000 liet zien dat er inmiddels ruim 33 miljoen mensen in de staat wonen.

 

Algemene informatie: Californië

Met een oppervlakte van 411.049 km2 is Californië de op twee na (Alaska en Texas) grootste staat van de VS, en met ruim 33 miljoen inwoners (census 2000) ook de grootste in inwoneraantal. In het noorden grenst de staat aan Oregon, in het oosten aan Nevada en Arizona, in het zuiden aan Mexico en in het westen aan de Grote Oceaan. De hoofdstad is Sacramento .

Hoewel slechts 15% van de staat als landbouwgebied te boek staat, is Californië puur door de oppervlakte toch de meest belangrijke landbouwstaat in de VS. Bijna de helft van de staat is in handen van de federale overheid, die er tientallen natuurmonumenten zoals National Parks en National Monuments van gemaakt heeft.

Zo'n 90% van de mensen in de staat woont in een stedelijk gebied, en ongeveer 75% leeft in de drie grootste metropolen: Los Angeles , San Francisco en San Diego .Bijna 80% van de bevolking van Californië is blank; zo'n 7,5% is zwart, wat onder het nationale gemiddelde van bijna 13% ligt. Meer dan 12% van de bevolking is van Aziatische afkomst.

Californië is een staat van tegenstellingen: het noorden is meer regenachtig, het zuiden (de Colorado Desert) gloeiend heet. Californië heeft ook het hoogste en laagste punt van de 48 continentale staten: Mount Whitney met 4.418 meter boven zeeniveau en Death Valley met 86 meter onder zeeniveau.

Het kustgebied van de staat is meestendeels bergachtig en vooral in het noorden dunbevolkt; uitzonderingen zijn natuurlijk de grote steden van de staat en, meer in het algemeen, het zuidelijkste deel van Californië. Het oosten van de staat is voornamelijk woestijnachtig (o.a. de Mojave Desert), in het westen begrensd door de Sierra Nevada, een steil en hoog gebergte.

De Sierra Nevada heeft vele meren op grote hoogte met als belangrijkste Lake Tahoe op 1.899 meter boven zeeniveau. Ook zijn er drie Nationale Parken binnen dit gebied: Kings Canyon, Sequoia en Yosemite NP.

De Central Valley, tenslotte, loopt tussen het kustgebied en de Sierra Nevada door, waar voornamelijk landbouw bedreven wordt. Door de ontoegankelijkheid van het gebied (het is omsloten door bergachtige gebieden) wonen er redelijk weinig mensen.

Bij het strand in Santa Barbara


 

Het klimaat van Californië is warm tot zeer warm, met gemiddeld 18 C in Los Angeles en 14 C in het noordelijker gelegen San Francisco. Er zijn in de warmste gebieden dan ook eigenlijk maar twee seizoenen, het natte en het droge. Dit klimaat verklaart ook waarom de meeste mensen aan de kust wonen: de zeewind brengt daar tenminste nog enige afkoeling van de hitte.

 

Nationale Parken van Californië

Californië is zeer rijk aan National Parks, er zijn er maar liefst acht: Yosemite NP, Death Valley NP, Channel Islands NP, Joshua Tree NP, Lassen Volcanic NP, Redwood NP, Sequoia NP, Kings Canyon NP. Hieronder volgt een beschrijving van twee van de beroemdste, de rest volgt binnenkort.

Yosemite National Park

Met vier miljoen bezoekers per jaar is Yosemite één van de drukst bezochte Nationale parken van de VS, en met recht. Het park ligt in het Sierra Nevada berggebied dat zelfs door de allereerste Amerikanen als nationale schat werd aangemerkt vanwege zijn schoonheid. Al in 1864 werd het land opzij gezet voor de natuur, maar pas in 1890 verkreeg het de status van Nationaal Park - wat Yosemite niettemin één van de eerste Nationale Parken maakte.

Blik op Yosemite in Californië


 

Het park werd (en wordt nog steeds) gevormd over miljoenen jaren. Het begon 500 miljoen jaar geleden als oceaanbodem en werd langzaam maar zeker omhooggedrukt tot heuvelachtig gebied. Drie miljoen jaar geleden kwamen de gletsjers, die enorme druk uitoefenden op het landschap en zo de steile bergen creëerden.

Pas 10.000 jaar geleden smolt het laatste ijs in het park en vormde zo Lake Yosemite. Dit meer werd weer gevuld met afbrokkelend gesteente en andere sedimenten en vormde zo de ondergrond voor het huidige Yosemite.

In Yosemite zijn hoge bergen, diepe dalen, oeroude bossen, mooie weiden en grote watervallen te vinden. Daarnaast biedt het park een zeer diverse flora en fauna, met enkele unieke plant- en diersoorten. Naast wolven, valken, herten, beren en eekhoorns zijn er de beroemde, enorme Sequoia bomen, die tussen de 1000 en 3000 jaar oud zijn.

De meeste gebieden van het park zijn met de auto bereikbaar, maar het blijft uiteraard grotendeels wilde natuur. Er zijn vele wandelroutes, maar ook bergbeklimmers, vissers en skifanaten kunnen in Yosemite aan hun trekken komen. Kampeerplekken zijn overal in het park te vinden, meestal zonder electriciteit maar met basisvoorzieningen als toiletten en douches. De meeste van deze kampeerplekken zijn het gehele jaar geopend; reservering vooraf is echter nodig.

 

Zo. De volgende keer wat meer info over de stad San José waar we te gast zullen zijn bij onze Amerikaanse collega's Firefighters. We kunnen al niet meer wachten!!!

19:48 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |